Отказът от „Белене” увеличава газовата зависимост от Русия, смятат от БСП

Синята коалиция приветства решението на премиера.

28.03.2012 | 15:29
Отказът от „Белене” увеличава газовата зависимост от Русия, смятат от БСП

"Непрекъснато се повтаря, че сме много зависими от Русия и искаме да намалим тази зависимост. Газовата централа с газ откъде ще работи – от космоса или от Русия?”, попита реторично депутатът от БСП Петър Димитров.

Бившият министър на икономиката и енергетиката коментира обявеното по-рано решение на правителството, че България се отказва от строеж на атомна централа в Белене, а на нейно място ще се изгражда газова централа.

„Увеличаваме зависимостта от един привършващ източник на енергия, какъвто е газът и се отказваме от ядрена енергия, която от ЕК е класифицирана като независим източник на енергия", коментира Димитров.

Той настоя, че енергията от АЕЦ „Белене” би била по-евтина от цената от въглищните централи, която всяка година се увеличавала заради плащането на емисии на газовете.

На противоположна позиция бе лидерът на СДС Мартин Димитров. Той поздрави премиера Бойко Борисов за решението, но подчерта, че то е трябвало да бъде взето още през 2009.

Димитров коментира, че сега България трябва да засили изграждането на системните връзки със съседните страни.

„Решението за отказ от строителството на АЕЦ „Белене” връща България в геополитическата орбита на евроатлантическия съюз”, коментира от своя страна Иван Костов.