Протести и пред МС заради срещата Турция - ЕС в "Евксиноград"

Демонстрацията е организирана от партията на Велизар Енчев "Българската пролет"

26.03.2018 | 19:16 Редактор: Василена Василева
Протести и пред МС заради срещата Турция - ЕС в

Протест в София пред сградата на Министерския съвет срещу неофициалната среща на върха, която цели затоплянето на отношенията между Европейския съюз и Турция. 

Демонстрацията е организирана от партията на Велизар Енчев "Българската пролет". Според него срещата между ЕС и Турция може да се проведе само, ако Анкара изпълни три условия. Тя обаче няма да изпълни нито едно, сигурен е той, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева.

На първо място незабавно да бъдат освободени двамата арестувани гръцки войника, които на 1 март рано сутринта се заблудили и по грешка навлезли в турска територия. 

Те бяха задържани като и до момента са в турските арести. За да ги освободи Анкара поиска да бъдат пуснати офицерите, които търсеха убежище в Гърция след неуспешния преврат през 2016 година.

Второто условие, което според Енчев трябва да изпълни Турция, за да се проведе тази среща, е да прекрати враждебните действия срещу Кипър, тъй като Турция не позволява на Кипър да проучва и разработва находищата си за природен газ в Средиземно море.

Третото условие пък е югоизточната ни съседка да изтегли войските си от сирийската територия.

На протестния митинг пред сградата на МС няколко пъти бе посочено, че той се провежда на 26 март, Денят на Тракия, когато всъщност е приключила Балканската война. 

През 1912-1913 г. е извършен най-големия геноцид срещу българско население от башибозук.