fallback

Общините да управляват с частници сметосъбирането, препоръчват експери

За целта трябва да направят публично-частно партньорство.

28.03.2012 | 12:51

Българските общини могат да подобрят управлението на отпадъците, но за целта трябва да направят публично-частно партньорство, препоръчаха международни експерти по време на конференция в София. Петер Ходечек, представител на международната компания за сметосъбиране AVE Energie AG разказа, че през 2009 над 70% от общините, подобно на българските, са имали дефицит в бюджета, което рефлектирало и върху услугата. Сметта се транспортирала с 30-годишни камиони и се съхранявала в полуразбити кофи. Тогава било взето решение да бъде организиран обществен търг за избор на концесионери. Местните власти сключили договори за срок между 5 и 15 години. За да бъде сигурно, че кандидатите са надеждни, а услугата – гарантирана, общините изискали предварително да се заяви общата сума на инвестиционните намерения, както и евентуалните допълнителни средства, които ще се вложат при нов договор. От компаниите задължително се изисквало още да подменят редовно съдовете, както и наличната транспортна техника. За изпълнението на договора следели трима мениджъри – двама, избрани от бизнеса и един – на общината. За качествената услуга виенчани плащат в момента годишна такса от 120 евро за апартамент.

От няколко години австрийците налагат практика да сортират пластмасовите кутии за повторна употреба. Що се отнася до стъклените бутилки – все още съществува една позабравена практика по родните ширини. "Търговците при покупка взимат допълнителна такса за шишетата, а впоследствие като се върнат възстановят надвзетата сума", съобщи Рейчъл Уилямс от Международната асоциация за твърди битови отпадъци.

Един от големите проблеми на България е, че няма точни данни за степента на рециклиране, заяви британецът Андрю Уайтман, който от 10 години живее у нас и прави съпоставителни сравнение в политиките за управление на отпадъците на Балканите.

До края на април ще бъде приет новият Закон за управление на отпадъците, съобщи Стефан Стефанов от екоминистерството. В момента текстовете се гледат в парламентарната комисия по екология. Между първото и второто четене са постъпили някои предложения на депутати, които ще бъдат обсъдени, преди окончателното гласуване в пленарна зала. Страната ни е трябвало да синхронизира закона с европейските изисквания още през декември 2010.

Промените в закона вменяват повече отговорности на кметовете по отношение на рециклирането на отпадъци. Целта е да се насърчава предварителното сортиране още от самите домакинства. Другото задължение е до две години всяка местна администрация да има изградена площадка за черни и цветни отпадъци, гуми, домашни уреди.

Новите законодателни мерки засягат и компаниите в строителството, от които ще се изисква да разделят и при възможност повторно да употребяват част от строителните отпадъци.

fallback
Още от България
fallback