Десетки коне умират в Осоговската планина, тече спасителна операция

От стотината животни вече са останали само 30, които са на прага на смъртта, защото от слабост отказват да се хранят

26.03.2018 | 14:20 Редактор: Велислав Филипов
Десетки коне умират в Осоговската планина, тече спасителна операция

Десетки коне умират от глад и студ в Осоговската планина, оставени без грижа и подслон от техния собственик. Откриха ги доброволци и публикуваха зловещи кадри в социалните мрежи. 

От стотината животни вече са останали само 30, които са на прага на смъртта, защото от слабост отказват да се хранят. Със съдействието на Планинската спасителна служба в Кюстендил доброволци отнесоха храна на конете - бали със слама и овес.

Групата се е качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни. Снегът на тази височина е около 1,5 метра. След първата оказана помощ от доброволците се организира нова акция по спасяването им.

Собственикът на конете се казва Петър Пищалов и ползва субсидии, за да ги отглежда. Районната прокуратура се е самосезирала за скандалния случай.


1
3 rate up comment rate down comment 1
DrKrassimira Krastev
преди 6 години
Къде е ОДБХ Кюстендил и БАБАХ и защо не взимат мерки? Не се учудвам на бездействието на ветеринарните власти от БАБХ. Те се бавеха и не пълно изпълнявха профилактичния ветеринарно медицински план за борба със заразните болести, вкл. антропозоонозите в периода 2011-15 г., не коментираха и не взеха мерки, когато във Ветеринарно Медицински Факултет към Лесотехнически Университет София по дисциплините професионална етика се появи лектор без подготовка в областа - доцент дисертация, подготовка в областите Кинелогия, генетика; когато по история на ветеринарната медицина се появи лектор без дисерлтация -чиновник, преподаващ преди и проф.етика, когато по съдебна медицина и нейната експертиза, деонтология се появи лектор с дисертация и подготовка по Зоохигиена и т.н., когато и последния подготвен в непенсионно възраст лектор с дисератация, публикации, лекции, програми за лекции по всички гореизброени дисциплини, области от науката и по ветеринарно медицински регулации и мениджмънт, държавна ветеринарна медицина и частна такава се оттегли възмутено оттози факултет, за да не е част от схеми, кръгове. БАБХ мълча и тогава, когато се формираше Зоополиция към МВР. Ето защо няма да има кой да спаси тези нещастни животни - конете в планина Осогово и да накаже стопанина им! Така ще е докато в Централното Управление на БАБХ не се появи специалист със сериозна подготовка и с дисертация в област ветеринарно медицински организация и управление, какъвто в този момент, а и от много години там няма. Остава спасението за бедстващите коне да дойде от неправителствени организации, което се и случва, а кой ще търси отговорност за неспазването на Закона за Ветеринарно Медицинската Дейност, на Закона за защите на животните? Не е ясно. По регулация и административно БАБХ е натоварена с тази отговорност и Зоополицията към МВР. При неясноти как става в ЦУ на БАБХ отлично знаят, че може да ме попитат и да им кажа - какво да сторят и кога! С уважение -д.в.м.д-р Красимира Кръстева, автор на дисертация в област ветеринарно медицински организация и управление, лектор и експерт в областите ветеринарно медицински регулации и мениджмънт, ветеринарно медицински етика и деонтология, история на ветеринарната медицина, съдебна ветер.медицина, неконвенкционални терапии за представителите на бозайниковия свят - животни и хора, автор на осем книги в описаните области, от които 3 са научни, 4 научно популярни и 1 - в друг жанр, автор на много научни доклади, статии. Сигнализирай за неуместен коментар