До 2-3 години ще има интермодален терминал, прогнозират сдружения

Изготвят се проекти за терминали в няколко района на София, съобщи за Bulgaria ON AIR Илия Илиев от Сдружението на проектантите в жп сектора.

26.03.2012 | 11:32
До 2-3 години ще има интермодален терминал, прогнозират сдружения

До 2-3 години се очаква в България да има интермодален терминал с прехвърляне на товари от ЖП транспорт към автомобилен транспорт. Това казаха в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR Илия Илиев, член на Сдружението на проектантите в жп сектора и Симеон Ананиев председател на асоциацията на жп превозвачите.
За последните няколко години разработени стратегии за развитие на такъв тип интермодален транспорт.

"В момента в София има един развит жп терминал, при гара Яна, но има проекти за други райони на столицата.
По данни на бранша, в момента близо 95 процента от транспортните дейности се извършват от автомобилния транспорт. Тези данни, обаче ще се променят в близките няколко години, убеден е Симеон Ананиев.

През следващите няколко години ще бъдат изградени интермодални терминали край Русе и пловдивското село Тодор Каблешков, който е в най-напреднала фаза. До лятото ще бъде готова апликационната форма, а веднага след това от държавната компания "Железопътна инфраструктура" към избор на изпълнител. Плановете са строителството да започне в края на годината и да бъде завършен до 2014.