fallback

Преподписваме споразумението за „Белене”, обяви Делян Добрев

Вече се превеждат заплатите на работниците от „Горубсо-Мадан”.

24.03.2012 | 11:44

Ще искаме удължаване на споразумението за АЕЦ „Белене" с поне 4 месеца, обяви в интервю за Дарик министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той допълни, че се надява „казусът да се разплете най-накрая".

„Следващата седмица излизаме с ясен план, за да имаме окончателно решение пред лятото за атомната централа", обяви икономическият министър. Според него „споразумението ще е подобно на предходното с клауза „без ангажимент".

Добрев повтори, че намерението за отказа от българо-руския проект е пряко свързано с желанието за „диверсификация на България от Москва в ядрената енергетика".

„В момента лошото е, че няма алтернатива", коментира икономическият министър, като подчерта, че „активно се работи по проекта за турския интерконектор, където има поне четири източника на газ".

Ведомостите за заплатите на миньорите от „Горубсо-Мадан” са изготвени, парите дори и в момента се превеждат, обяви още Добрев. Той допълни, че се надява до 12-13 часа днес работниците от рудника да си получат заплатите. „Николай Вълканов превежда парите в момента от „Първа инвестиционна банка“ в ДСК и СИБанк, където са сметките на хората, които работят там”, поясни министърът.

По преговорите с „Газпром” за намаляване на цена на природния газ трябва да предложим нещо в замяна, коментира Делян Добрев. „Навсякъде в Европа срещу отстъпка в цената „Газпром” са получили-например правото да строят газови централи и да си доставят сами газа за тези централи без посредници и оператори вътре в страната. В други държави са получили достъп до крайни клиенти,” коментира Добрев и подчерта, че на този етап не сме предложили нищо, нито имаме алтернативен доставчик, коментира енергийният министър. В този смисъл, „плащаме, колкото кажат”.

fallback
Още от България
fallback