fallback

Враждата между Дянков и КФН се задълбочава

Финансовият министър иска да направи работещите в надзора държавни служители.

23.03.2012 | 14:52 Автор: Ралица Пейчева

Враждата между финансовия министър Симеон Дянков и председателя на Комисията за финансов надзор придобива все по-големи мащаби.

След като стана ясно, че вицепремиерът подготвя законодателни промени, с които да обедини банковия и финансовия надзор, по-рано през седмицата се разбра и, че той е изпратил на проверка в КФН Агенцията за държавна финансова инспекция. Проверката била заради сигнали от инвеститори и участници на пазара за нарушения при извършване на обществени поръчки.

Одиторите на АДФИ обаче не били допуснати да извършат ревизия. Финансовата инспекция върху дейността на Комисията за финансов надзор е незаконна, заяви в писмо председателят на комисията Стоян Мавродиев. Пред репортер на Bulgaria On Air той уточни още, че институциите, които по закон контролират дейността на комисията са Народното събрание и Сметната палата. „С подобна постъпка той подлага на съмнение независимостта на КФН като надзорен орган, властта се меси в дейността на независима структура, която отговаря за дружества, опериращи с милиарди левове“, посочи Мавродиев. Той поясни още, че поръчаната от Дянков инспекция вече е правена, само че от Сметната палата. В докладите на палатата за 2010 и 2011 не са констатирани никакви нарушения, посочва председателят на КФН.

От Агенцията за държавна финансова инспекция обаче не са съгласни с позицията на Мавродиев. В официално становище на ведомството се посочва, че Комисията за финансов надзор е обект на финансова инспекция от органите на АДФИ като държавен орган, прилагащ бюджет, по смисъла на Закона за устройство на държавния бюджет.  „В този смисъл издадената заповед за възлагане на финансова инспекция е законосъобразна. Финансова инспекция по никакъв начин не накърнява независимостта на КФН от страна на изпълнителната власт, чийто орган е АДФИ. Опасенията, свързани с това, са изцяло неоснователни. Възложената финансова инспекция е за проверка за законосъобразност на проведени процедури за възлагане на обществени поръчки, както и на разходването на бюджетни средства за допълнително материално стимулиране, награди и възнаграждения. Поставените задачи са в пълно съответствие с основната задача на АДФИ - извършване на последващи финансови инспекции за спазването на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност, както и дейността по възлагане и изпълнение на обществени поръчки на лицата“, се казва в становището.

Заради конфликтът между АДФИ и КФН, финансовият министър настоява за промени в Закона за държавния служител, научи Bulgaria On Air от сигурен източник. Дянков лобирал за прокарването на поправки, според които служителите на КФН да станат държавни служители. В момента комисията е независим орган, който не е на подчинение на изпълнителната власт, а всички, които работят там са назначени съгласно разпоредбите на Кодекса на труда. От финансовото министерство не можаха да потвърдят информацията, но депутати от ГЕРБ, пожелали да останат анонимни обясниха, че между първо и второ четен на законопроекта исканите от финансовия министър корекции ще бъдат приети.  

От своя страна източници от КФН обясниха, че подобно изменение на законодателството е в разрез с европейските разпоредби и ако трябва въпросът ще бъде отнесен до съда.

fallback
Още от България
fallback