fallback

Премиерът може да спре скандалната поръчка за софтуера на Microsoft

Възможно е да бъде обявен нов конкурс, обясни Бойко Борисов пред депутатите.

23.03.2012 | 13:25

Премиерът Бойко Борисов обеща да отмени поръчката за осъвременяване на съществуващите в държавната администрация софтуерни продукти на Microsoft, ако главният секретар на Министерския съвет не успее да убеди опозицията в прозрачността и яснотата на процедурата.

След това ще бъде обявен нов конкурс, обясни Борисов по време на парламентарния контрол в петък в отговор на въпроси по темата на депутатите Петър Курумбашев от Коалиция за България и Волен Сидеров  от“Атака”.

“След като двама народни представители от две политически сили го поставят този въпрос, ще уведомя главния секретар на Министерски съвет Росен Желязков да направи необходимите срещи с вас, разяснения и, ако не може да ви убеди в изключителната прозрачност и яснота на тази процедура, ще я спрем и ще я пуснем наново”, увери премиерът.

Поръчката беше публикувана в началото на март, като според документите се търси фирма посредник, която да закупи от Microsoft последната версия на Windows за нуждите на администрацията или повече от 97 000 лиценза. Скандалът около търга се разрасна, след като стана ясно, че операционната система Windows 8 още не е излязла на пазара, в момента има само бета версия. Официално новата версия ще бъде представена едва през есента.

Поръчката включва и поддръжка на софтуерните пакети 3 години.

Параметрите на поръчката породиха съмнения, че е нагласена специално за ЦАПК "Прогрес" на Пламен Матеев, която има договори с държавните институции за доставка на софтуер за над 130 млн. лева.

На пресконференция преди две седмици Росен Желязков заяви, че за първи път обществена поръчка от подобно естество се провежда при условията на пълна прозрачност. Тя е обявена в Официалния вестник на ЕС, което ще даде възможност и на чуждестранни компании да участват в надпреварата, обясни още той.

fallback
Още от България
fallback