Появиха се нови дългове на "Горубсо"

Държавата води преговори с трима кандидат-купувачи.

23.03.2012 | 10:44
Появиха се нови дългове на
Появиха се нови дългове на "Горубсо"

(Обновена в 17:26)

Неизвестни до момента дългове на "Горубсо Мадан" за 12 милиона евро са затруднили продажбата на закъсалата мина, съобщи по националната телевизия енергийният министър Делян Добрев. Държавата води преговори с трима кандидат-купувачи - Първа инвестиционна банка, фирма от групата на "Химимпорт" и Николай Вълканов - собственик на минстрой "Горубсо - Златоград". Тази вечер трябва да стане ясно името на новия концесионер.

Миньорите са подготвили декларация до премиера, в която настояват заплатите да бъдат изплатени от Гаранционния фонд, а след продажбата на мината държавата да си вземе парите от новия собственик.

Очаква се преди обед миньорите да проведат консултация с юристи, за да се разберат как законно да организират блокиране на движението за Гърция.

Близо 20 млн. лева може да достигнат задълженията на мината, прогнозира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Владимир Топалов от миньорския синдикат към КТ "Подкрепа". "Eдна от причините за натрупване на толкова задължения е пренасочване на средства към други предприятия, които се управляват от този собственик".

Според синдика Галя Кольовска, основната причина да се стигне до подобна задлъжнялост, е липсата на контрол от страна на институционалните органи. По закон държавата е длъжна да се намеси след първия месец, в който работодателят не заплати осигуровките или заплатите. "Идеите за извеждането на работниците като кредитор номер едно и възможността да се инициира процедура по несъстоятелност, са опит за прехвърляне на отговороността. Подобна мярка би довела до масови искове и блокиране на системата на НАП".

Преди няколко дни финансовият министър Симеон Дянков постави условие на собственика Валентин Захариев да изплати заплатите и осигуровките на работниците, иначе ще изпрати данъчна проверка.