България и Румъния признаха за спорна територия помежду им

Букурещ поиска да се спазват правата на „румънското малцинство” в България.

21.03.2012 | 15:01
България и Румъния признаха за спорна територия помежду им
България и Румъния признаха за спорна територия помежду им


България и Румъния водят преговори за спорна гранична зона от 17 километра помежду им. Това стана ясно след изказвания на новия румънски външен министър Кристиан Дяконеску.

„Ще приканим българската страна на разговор на експертно ниво, за да постигнем, двустранно съгласие по разискваните въпроси”, заяви Дяконеску, като обясни, че „никой не трябва да се сърди или ядосва”, тъй като става въпрос за национални интереси.  „Те трябва да бъдат разрешени, защото могат да възникнат проблеми във връзка с експлоатацията или концесията в тези територии”, обясни още министърът.

От българска страна говорителят на външно министерство Весела Чернева коментира, че такива преговори текат от 20 години. „Те се водят в приятелска атмосфера и в контекста на желанието и на двете страни въпросът да се реши чрез подписването на двустранно споразумение. Въпросът не  представлява проблем в двустранните ни отношения, които са партньорски, добросъседски и в духа на общата ни принадлежност към ЕС”, допълни Чернева.

Едно от условията за членство в ЕС е страните да нямат териториални претенции една към друга.

В изказването Дяконеску намекна още, че България трябва да спазва правата на румънското население на своята територия. „Не ме притеснява абсолютно нищо дотогава, докато правото на румънците да се смятат за румънци се зачита, коментира румънският външен министър,

От ВМРО призоваха външният министър Николай Младенов да парира всякакви опити на Румъния да търси „румънско малцинство” у нас.  "Атака" също се противопостави на претенциите на Румъния за корекции на границата по континенталния шеф на двете страни.

Според преброяването на НСИ от 2011 в България живеят 3700 души, които са посочили "влашки” етнически произход и още 900 с "румънски”.