fallback

Трайков предаде министерската щафета

„Решавайте за Белене, уморихме се от противоречията“, настояват от „Росатом“.

21.03.2012 | 15:22

(Обновена в 16:43)

Новият енергиен министър Делян Добрев е предложил заместник-председателя на парламентарната икономическа комисия Валентин Николов да стане заместник-министър. В ресорното министерство се проведе своеобразно предаване на поста от Трайчо Трайков, който подари за късмет на Добрев подкова с паричка (виж в галерията). "Делян Добрев е професионалист, но в работата ще му е нужен и късмет", заяви Трайков.Изграждането на газовата връзка с Турция ще стане най-рано след две години, заяви Делян Добрев. При преговорите в Анкара вчера двете правителства са се договорили експертни групи да начертаят пътна карта на тръбата. "Конкретни срокове и детайли по проекта може да бъдат дадени, едва след като технологичните групи приключат изготвянето на картата", заяви на пресконференция енергийният министър. Минималният годишен капацитет на тръбата ще бъде 1 млрд. куб. метра газ, а максималният  - 5 милиарда.

По отношение на драмата с неизплатените заплати на миньорите от „Горубсо“, държавата не се е отказала от намерението да отнеме концесията на собственика Валентин Захариев. Министърът лаконично отговори, че "по случая има развитие, и то е в полза на работниците".

По другата "гореща тема" – АЕЦ „Белене“, през следващата седмица ще има повече яснота дали ще искаме от руснаците отново удължаване на срока, за да решим дали ще се строи атомната централа, или не. "Росатом" съобщи, че не е пристигало официално политическо решение.

"Колкото по-скоро българското правителство вземе решение, толкова по-добре, защото усещаме определена умора от безкрайните промени в позициите на разни чиновници, заяви пред "Интерфакс" президентът на компанията Сергей Кириенко.

fallback
Още от България
fallback