"За нищо не съжалявам", каза Трайков и си тръгна

В енергетиката ще има лавина от копки и рязане на ленти, прогнозира министърът в оставка.

20.03.2012 | 16:35

Министърът на икономиката в оставка Трайчо Трайков си тръгва от ръководеното от него министерство с думите: „За нищо не съжалявам".

В последния си работен ден като министър, Трайков заяви, че със сигурност за това време във ведомството има голям напредък в трите ресора. "В енергетиката подготвихме достатъчно проекти, така че ще има лавина от копки и рязане на ленти през следващата година и през следващия управленски мандат".

Министърът в оставка хвърли светлина върху меморандума за предпроектно проучване за терминал за втечнен газ в Гърция. Очаква се България да има дял в съоръжението. Чрез този терминал ще се внася внос на катарски и алжирски газ, а след няколко години се очаква да започне доставката на втечнен газ от новооткритите находища в Средиземно море между Кипър и Израел.

Относно проблемите в "Горубсо Мадан, Трайков" посочи че концесията на собственика на мините Валентин Захариев трябва да бъде отнета и вече са предприети такива действия. "Държавата има лостове да упражнява натиск върху собственика Валентин Захариев. Поисканата му оставка обаче поставя под съмнение дали Трайков е упражнил достатъчно натиск, както законът му позволява, по ресорите, за които беше отговорен.

В сряда Трайчо Трайков ще предаде поста на Делян Добрев, който в момента е в правителствената делегация в Турция.