Автобусните фирми вдигат цените от май

В момента фирмите отчитали 30% загуби, съобщи за Bulgaria ON AIR Галя Топалова от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

19.03.2012 | 12:35
Автобусните фирми вдигат цените от май

Автобусните билети  ще поскъпнат от май заради повишените цени на горивата, съобщи в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Галя Топалова, заместник-председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи. В момента автобусните превозвачи отчитали 30% загуби, а само в София има четири фалирали фирми.

Автобусните фирми губели и заради ниските цени, които предлага БДЖ, оплака се заместник-председателят на сдружението.

Нелегалните превози също подбивали оборота. Най-много превози "на черно" имало между Ботевград – София, Дупница – София, Перник – София.

Преди седмица държавата реши, че превозвачите трябва да издават билети през устройства, свързани с данъчните. "Ако това се случи, ще трябва да се превърнем в счетоводители“. Средно голяма фирма ще трябва да се оборудва с най-малко 80 касови апарата.

Председателят на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски коментира за Bulgaria ON AIR, че държавата прави "лобистка поправка", която щяла увеличи сивия сектор, тъй като много от фирмите ще продължат да работят без апарати. Фирмите ще трябва да заплатят за апарат по 800 лева на автобус.