Социалистически интернационал подкрепи Оланд

„Промяната идва с теб Франсоа”, заяви Сергей Станишев.

17.03.2012 | 17:49
Социалистически интернационал подкрепи Оланд

„Всички, които искат Европа на прогреса, разчитат на теб Франсоа. Твоето избиране е важно за гражданите на Франция и за всички европейци”, е заявил президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Висши ръководители от ПЕС присъстваха на форум в подкрепа на кандидата за президент на френските социалисти Франсоа Оланд. „Европа да се пребоядиса в червено – цвета на растежа, заетостта и надеждата”, е призовал Станишев в речта си, цитиран от пресцентъра на БСП.

Образът на Франция се срива с политиката на Саркози е подчертал още президентът на ПЕС.

На мероприятието са присъствали още бившият френски премиер Лионел Жуспен, председателят на Германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел, председателят на ЕП Мартин Шулц и председателят на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода.

Според социологическите проучвания, настоящият президент на Франция Никола Саркози ще загуби евентуален балотаж с Франсоа Оланд. В началото на тази седмица стана ясно, че Саркози набира подкрепа, но все още изостава с около 10 пункта зад опонента си.

Междувременно се очакваше подкрепа за настоящия държавен глава на Франция да даде Ангела Меркел. Впоследствие обаче съветниците на Саркози са преценили, че това би донесло повече негативи. Никола Саркози е обвиняван от опонентите си, че „следва” германския канцлер и не може да се еманципира от нея.

Wall Street Journal пък написа, че с оглед очертаващата се победа на Оланд, Меркел е решила да не рискува да развали отношенията си с него.