Заличиха пет партии фантоми от списъците

Не са участвали в никакви избори повече от 5 години

11.03.2018 | 12:15 Редактор:
Заличиха пет партии фантоми от списъците
Заличиха пет партии фантоми от списъците

Пет политически партии, които не развиват дейност, са разпуснати от Софийския градски съд от началото на 2018 г. Това показа справка на "Труд" в "Държавен вестник", където по закон тези решения се обнародват.

Закритите формации са "Движение за благоденствие и възход", "Единен пенсионерски съюз", "Движение кредитор на доверие", "Българска национално-патриотична партия" и "Партия на либералната алтернатива и мира" (ПЛАМ).

Съдът е прекратил четири от тях на основание чл. 40, ал. 1, т. 4 от Закона за политическите партии, че не са участвали в никакви избори повече от 5 години. "Движение за благоденствие и възход" се заличава, защото не е подавало годишни финансови отчети пред Сметната палата две последователни години.

Петте заличени формации са част от дълъг списък от партии фантоми, за които Софийската градска прокуратура поиска да бъдат разпуснати миналата година. На 31 юли държавно обвинение съобщи, че след извършена проверка и въз основа на изискани материали от ЦИК, Софийския градски съд и Сметната палата, е внесло искови молби за прекратяване на 33 партии.

Подаване на легитимни годишни финансови отчети, участие на избори поне веднъж на 5 години и провеждане на конгрес поне веднъж на 5 години - това са единствените законови изисквания към партиите, за да не бъдат заличени.