Йосифова призна за договорите с Хохегер, но обяви скандала за изкуствен

Бившият вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер е взел 100 000 евро да съветва София за реформа в полицията.

14.03.2012 | 18:05
Йосифова призна за договорите с Хохегер, но обяви скандала за изкуствен

Моника Йосифова призна, че по времето, когато е била медиен съветник на  бившия премиер Сергей Станишев, чрез фирмата си е имала сключени договори с агенцията на австрийския лобист Петер Хохегер.

Единият е от 2006 и е на стойност 240 000 евро, като страна по него е и Пловдивският панаир. Вторият договор през 2008 е за 143 000 евро, а Йосифова е трябвало да организира посещения и пресконференции на членове на кабинета от Тройната коалиция.

Йосифова, която към момента живее на семейни начела със Сергей Станишев и има дете от него подчерта, че няма от какво да се притеснява. Тя бе категорична, че атаката срещу нея е политическа и обяви, че ще съди Мирослав Найденов и Цветан Цветанов, които съобщиха за скандала.

През последните седмици в Австрия се води разследване срещу лобиста Петер Хохегер. В течение на процеса стана ясно, че той е бил нает от правителството на Сергей Станишев, а фирмата на Йосифова е била подизпълнител по проектите.

Основната задача на агенцията на Хохегер е била да подобри имиджа на България в Брюксел.

В последствие австрийският лобист бе обвинен, че е давал пари на политици, сред които и Ернст Щрасер, бивш министър на вътрешните работи на Австрия.

Именно вътрешните министри на страните членки на ЕС са тези, които трябва да решат дали дадена страна да бъде приета в безвизовото пространство.

Сергей Станишев заяви, че не помни да се е срещал с Шрасер, но след изслушване на австрийския парламент, бившият вътрешен министър потвърди, че е имало такава.

Хохегер обяснява, че Щрасер също е бил консултант на българското правителство по отношение на реформата в полицията.