КЗП ще проверява банките и туристическите фирми

Бързите кредити до 400 лева са като ахилесова пета, тъй като контролът там е неефективен смята Веселин Златев, председател на Комисията за защита на потребителите.

13.03.2012 | 15:53
КЗП ще проверява банките и туристическите фирми

В следващите месеци експертите на Комисията за защита на потребителите ще направят секторен анализ за спазването правата на потребителите в банковия и туристическия сектор, съобщи пред журналисти председателят на ведомството Веселин Златев. Той определи бързите кредити до 400 лева като ахилесова пета, защото комисията получавала постфактум информация и можела да се намеси само впоследствие. Според Златев това прави контролът неефективен.

Основното оплакване на потребителите при такива заеми идвало от факта, че се взима незначителна сума, а след няколко месеца трябва да се върне в неколкократен размер, като лихвата се начислява върху взетия заем, а не върху оставащата дължима част, обясниха от комисията.
„Въпросът ще намери решение, когато и тези заеми бъдат уредени със закон, каквото намерение има финансовият министър Симеон Дянков“, каза още Веселин Златев.

Проблемът в туристическия сектор е, че фирми с отнет лиценз продължават да работят и вече има доста оплаквания, казаха още от КЗП. Председателят на комисията уточни още, че в момента вървяло досъдебно производство срещу такава фирми.

Той посъветва хората да отиват в офисите на туристическите агенции, а не да общуват по интернет, защото така щели да избегнат доста проблеми.  Златев посочи, че жалбите срещу колективни сайтове за пазаруване били в пъти по-малко от другите търговци.

Във връзка с идващия летен туристически сезон комисията планира да бъде "особено активна", за да се задържат българите в българските курорти и да се върне доверието на чужденците, обясни Веселин Златев.