Цветанов поиска проверка на Станишев за връзките му с австрийски лобист

Петер Хохегер е разследван за корупция в Австрия.

12.03.2012 | 18:02
Цветанов поиска проверка на Станишев за връзките му с австрийски лобист

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов призова депутатите да създадат анкетна комисия, която да разследва връзките между Сергей Станишев и австрийския лобист Петер Хохегер.

Вицепремиерът се позова на доклад на комисия в австрийския парламент, който посочва, че в качеството си на премиер, Станишев наема Хохегер да лобира за нов български имидж пред европейските институции.

Договорът е за около 1 милиона евро, част от които се връщат в PR фирмата на Моника Янова (тогава тя носи името на бившия си мъж - Йосифова), която в момента живее със Станишев на семейни начала. Тогава нейната фирма е избрана за подизпълнител на услугите на Хохегер.

Самият лобист завява, че е работил в България и по друг проект за 500 000 евро, за който не е обявена обществена поръчка.

В момента в Австрия се провежда разследване на Петер Хохегер по обвинение, че е подкупвал министри и висши шефове на държавни институции.

През последните два дни министърът на земеделието Мирослав Найденов и премиерът Бойко Борисов последователно заявиха, че Станишев се радва на медиен комфорт, защото не се обръща достатъчно внимание на скандала.