fallback

Студентите протестират срещу войната на пътя

Да не се издават условни присъди на виновните шофьор, призовават организаторите.

11.03.2012 | 10:02

Ръководството на Националното представителство на студентските съвети организира днес протест "Безопасни улици" в няколко града в страната. 

Акцията е създадена след поредния фатален инцидент на пътя на 14 февруари в София, при който загина студентката Мариана Кабулева.

Целта на инициативата е да бъдат взети мерки за предотвратяване на подобни инциденти като се направят промени в законодателната система, обясниха организаторите.

В София сборният пункт на протестиращите е пред НДК, като в 11:30 участниците ще стигнат до сградата на Народното събрание, преминавайки през бул. "Витоша", пл. "Света Неделя", площад "Независимост" и по бул. "Цар Освободител".

Протестни шествия се предвиждат в Плевен, Варна, Велико Търново, Пловдив, Симеоновград. 

Организаторите призовават да се изрази нетърпимост към шофьорите, които нарушават правилата за движение и с това отнемат човешки животи. Целта на  шествието е да насочи вниманието на управляващите и към това, че съдиите пускат безнаказано шофьорите-убийци на свобода, а институциите, които отговарят за безопасността на пешеходците не полагат достатъчно усилия за реда и контрола на пътя.

Исканията са да не се издават условни присъди на водачи, които са причинили смърт, да се премахне извънсъдебното споразумение при смърт на пътя, да се налага забрана за напускане на страната на подсъдими или обвиняеми, които са блъснали човек. 

Част от исканията вече са приети от управляващите.

fallback
Още от България
fallback