Пак протест срещу шистовия газ в София

Според организаторите наложеният от парламента мораториум върху проучването и добива не бил достатъчен.

10.03.2012 | 11:16
Пак протест срещу шистовия газ в София


(Обновена в 16:30)

Демонстрация с искане за окончателна забрана на проучването и добива на шистов газ в България се проведе в столицата. Над 200 души се събраха пред паметника на Патриарх Евтимий. Според протестиращите наложеният мораториум от Народното събрание не е достатъчен. Необходима е нова нормативна база за добивни дейности и нов закон за концесиите, коментира пред БНР Ангел Славчев, един от организаторите на протеста.

Демонстрантите настояваха още за гражданско участие в комисиите, свързани с дейността около проучването на залежите на шистов газ в страната. Според тях в консултативната комисия за шистовия газ, която създава икономическият министър Трайчо Трайков, не били поканени нито граждани, нито представители на граждански инициативи.

Намеренията за добив на шистов газ в България предизвикаха полярни мнения в обществото. Според едната гледна точка това е рискова и непроучена технология, която може да предизвика тежки екологични щети. Според другата шистовият газ е най-добрият шанс на България да намали енергийната си зависимост от Русия и "Газпром", и да постигне по-приемливи цени на горивата.