Край на банковите такси за плащания към държавата

На банките ще се изплаща минимална сума от бюджета, за да бъдат облекчени гражданите, твърди Симеон Дянков.

09.03.2012 | 16:24 Редактор:
Край на банковите такси за плащания към държавата
Край на банковите такси за плащания към държавата

Гражданите повече няма да плащат банкови такси за преводи към държавата, обеща финансовият министър Симеон Дянков по време на петъчния парламентарен контрол. Вицепремиерът отговори на въпрос на депутата от БСП Янаки Стоилов.

Дянков заяви, че във всички държавни и общински ведомства ще се въведат ПОС терминали, така че гражданите да могат да плащат такси, данъци и осигуровки, без да дължат комисиони за преводите. В момента се случва при дължима такса от 16 лева, например, банката да си поиска 4 лева такса. Със Закона за ограничаването на плащането в брой, който е в сила от началото на 2011, чрез поставянето на ПОС терминал в държавна или общинска институция самата транзакция не трябва да струва нищо на гражданите.

Министър Дянков обеща през април да докладва навсякъде ли е въведена тази възможност. Според него държавата ще плаща „някаква“ минимална такса на банките. Преди седмица Министерството на финансите е подписало съответните договори с БНБ и над дузина търговски банки, както и с дружеството "Борика – Банксервиз", което ще обезпечи "програмно и ресурсно" националната платформа за плащания.

Преговорите с търговските банки се водят почти година. „Причината да се забави тази толкова важна стъпка е, че чисто технически процедурата е доста сложна. Всяка банка има своя система, в която тепърва трябва да бъде внедрена новата опция, която освобождава платците към хазната от такса за трансфер“, обясни за Bulgaria On Air Левон Хампарцумян, изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк". Той уточни, че министерството и банките са се разбрали за „минимална“ цена, която след около година ще бъде ревизирана и ще се прецени дали да бъде повишена или намалена. „Все още не се знае колко хора ще ползват кредитните институции, за да си плащат задълженията. Може за банките това да са допълнителни разходи, затова е рано да се каже колко точно ще струва. Целта е едновременно държавата да дава по-малко пари, а банките да имат печалба“, обясни Хампарцумян.

От финансовото министерство също не можаха да дадат повече яснота, освен че всяка банка има право да обслужва плащания към хазната.

В момента данъчната администрация е единствената бюджетна структура, която е освободила своите „клиенти“ от таксите за банкови преводи. „Физическите лица и самоосигуряващите се не дължат пари за транзакции, когато погасяват данъчните си задължения. Осигурили сме и възможност за плащане през интернет, където дори за хиляди левове задължения се дължи такса под един лев“, обясни за Bulgaria On Air говорителят на НАП Росен Бъчваров. Само за една година приходната агенция е спестила над 30 млн. лева на бизнеса под формата на платежни нареждания, а според доклад на Световната банка, административната тежест в НАП е намалена с 20%. Бъчваров поясни, че всяка териториална дирекция сама избира финансовата институция, с която да работи. „Искам да подчертая обаче, че абсолютно всяка банка, с която си сътрудничим, е длъжна да преведе плащанията към НАП в сметките на БНБ в края на всеки работен ден“, допълни говорителят на данъчните.