Дянков обмислял да закрие КФН?

Вицепремиерът възражда старата идея за обединение на банковия и финансовия надзор.

08.03.2012 | 15:04 Редактор:
Дянков обмислял да закрие КФН?
Дянков обмислял да закрие КФН?

Дните на Комисията за финансов надзор може да са преброени, научи Bulgaria On Air. Според добре информиран източник финансовият министър Симеон Дянков обмислял да възкреси позабравената идея за обединяване на банковия с финансовия надзор. В момента контролът върху банковия сектор се осъществява от съответното управление на БНБ, а КФН отговоря за компаниите от небанковия финансов сектор.

Министърът на финансите намекна за подобни амбиции още в началото на правителствения мандат преди повече от две години. "Кризата показа, че надзорът трябва да е по-концентриран. Тогава, може би, сегашната КФН няма да е необходима", каза тогава Симеон Дянков. Публична тайна са принципните различия между него и председателя на КФН Стоян Мавродиев, който тези дни разкритикува идеята на министъра за по-активно управление на Сребърния фонд като "опасна".

Bulgaria On Air се свърза със Стоян Мавродиев, който каза, че не е чувал да се подготвят подобни промени, но не би се изненадал. Негови служители от комисията обаче коментираха пред нас, че преструктуриране на надзорния орган неминуемо ще предизвика остра реакция от европейските партньори, и най-вече от Европейската централна банка. „Подобни размествания няма да се понравят на нито една европейска надзорна институция, а ако бъдат предприети мерки в тази насока, това няма как да стане без одобрение от Брюксел“, смята източникът ни от КФН.

От финансовото министерство отказаха официален коментар по темата и определиха информацията като „жълта“.

Толкова коментираната идея на Симеон Дянков е със средства от Сребърния фонд да бъдат закупени държавни ценни книжа, емитирани за погасяване на предстоящите плащания по външния дълг. Тази възможност е включена в проект на Министерството на финансите за изменение на Закона за държавния фонд за гарантиране на устойчивост на пенсионната система (т.е. Сребърния фонд). В момента във фонда има 1.8 млрд. лева. Според министър Дянков за последните три години активите на фонда са се обезценявали с до 5.5% годишно заради консервативното управление.

 „Лично за мен Сребърният фонд не би трябвало да бъде пипан по никакъв начин", заяви наскоро Стоян Мавродиев. "Това е гаранция за бъдещите пенсионери, която трябва да бъде умножавана постепенно”. Преди това в интервю за декемврийския брой на Bulgaria On Air THE BUSINESS MAGAZINE председателят на КФН разкритикува и проектобюджета на МФ като твърде оптимистичен и лишен от достатъчно буфери срещу кризата.