Президентът Радев призова България да развие високи здравни стандарти

Държавният глава се срещна с генералния директор на СЗО

03.03.2018 | 15:32 Редактор: Василена Василева
Президентът Радев призова България да развие високи здравни стандарти

Президентът Румен Радев призова България да развие високи здравни стандарти, конкурентни в световен мащаб, и приветства възможността експерти на Световната здравна организация да предложат анализ на здравния ни модел.

Това стана на среща на "Дондуков" 2 с генералния директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус, на която президентът заяви, че години наред пациенти и медици стават свидетели на редица трансформации в българското здравеопазване, но не са удовлетворени от резултата, предава Dnes.bg
 
България е в процес на въвеждане на електронна здравна карта, необходимо е страната ни да развие високи стандарти, конкурентни не само в европейски, но и в световен мащаб, подчерта държавният глава, цитиран от своята пресслужба. Румен Радев и д-р Тедрос Гебрейесус бяха единодушни, че не само медицинската грижа, но и превенцията, здравното образование и здравословният начин на живот са важни предпоставки за подобряване на живота у нас и по света.
 
Сред основните приоритети в дневния ред на българското председателство на Съвета на ЕС е темата за здравословното хранене при децата, посочи на срещата Румен Радев. Президентът изрази интереса на страната ни към работата на комисията към СЗО, която ще търси решения, необходими за ускоряването на резултатите от борбата с хронични болести като сърдечно-съдовите, онкологичните болести и диабета.

"Страната ни има напредък в подобряването на здравното състояние на българите, но нараства броят на смъртните случаи от сърдечно-съдови и онкологични заболявания", посочи Румен Радев.
 
Малко по-рано през деня стана ясно, че СЗО ще подкрепи България в реформата на здравната система.

Една от основните промени се предвижда да бъде въвеждането на нов здравноосигурителен модел, изтъкна Гебрейесус, който е в България, за да подкрепи възможността за засилване на сътрудничеството между Европейския съюз и Световната здравна организация в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)