САЩ призовават България за повече реформи в полицията, съдебната система и митниците

Корупцията остава сериозен проблем в страната, става ясно от доклад.

08.03.2012 | 10:45
САЩ призовават България за повече реформи в полицията, съдебната система и митниците

Корупцията остава сериозен проблем за полицията, митниците и съдебната система в България, става ясно от годишния доклад на Държавния департамент за стратегията за борба с трафика на наркотици и с прането на пари и други финансови престъпления  на САЩ. Съдебната система не получава висока оценка в обществото. Причините са мудните процедури и вратичките в закона, които затрудняват ефективното водене на дела, свързани с организираната престъпност и корупцията, пише още в доклада.

В контекста за трафика на наркотици България е определяна като транзитна страна за пренос предимно на хероин и не особено голям производител на синтетична дрога. Отглеждането на канабис в страната е основно за вътрешна употреба.

Географското местоположение прави България удобна за трансфер на наркотици през Балканите. Линиите на трафик през черноморските пристанища са от Южна Америка до Европа за пренос на кокаин и от Турция и Иран за Европа - за хероин. От доклада става ясно, че организираните престъпни групи в страната са добре финансирани и вплетени в обществото.

От САЩ отчитат постиженията на правителството в борбата срещу трафика на наркотици, включително и приносът на страната ни към международни разследвания. Показателен пример за напредъка на институционално ниво е решението на парламента да прехвърли на кабинета правото да променя списъка на контролираните субстанции.  През 2011 в списъка са добавени 40 наркотика. 

Положителна оценка от САЩ получава и решението за учредяване на специализиран съд, който да разглежда дела срещу организираната престъпност, част от която е и разпространението на наркотици.  Препоръките са насочени към подобряване на дейността по конфискация на имущество и авоари, придобити от престъпна дейност.

По-добрата ефективност може да бъде постигната чрез реформи в полицията, съдебната система и митниците, се отбелязва в доклада. Като положителни примери за борбата срещу разпространение на наркотици са посочени резултатите от проведени операции на Министерството на вътрешните работи в периода януари и ноември 2011, в резултат на които са затворени осем лаборатории за синтетична дрога. 

С помощта на ГДПОБ са постигнати добри резултати и по пресичане на международен трафик на наркотици, по време на които са задържани  460 килограма кокаин във Франция и 290 килограма в Гърция. През изминалата година има ръст на задържаното количество хероин и марихуана.

300 000 са наркозависимите лица в България, се отбелязва в доклада. През изминалата година в страната е имало 31 центъра за лечение на пристрастените към наркотиците лица с общ капацитет 5310 души.