АЕЦ „Белене“ е грешка според ДПС

Страната има нужда от нов дебат за шистовия газ, заяви Ахмед Доган в президентството.

07.03.2012 | 17:51
АЕЦ „Белене“ е грешка  според ДПС

България има нужда от надпартийна стратегия с ясно дефинирани национални приоритети. Около тази теза се обединиха на среща в президентството лидерът на ДПС Ахмед Доган и президентът Росен Плевнелиев. Ахмед Доган определи срещата като „знакова“ и припомни, че това е първото му посещение в президентската институция от 2005 насам. Лидерът на ДПС и държавният глава разговаряха в рамките на инициираната от Плевнелиев поредица от срещи с парламентарно представените политически сили. До момента президентът се срещна с лидерите на „Синята коалиция“ и БСП.

При първото си посещение на Дондуков 2 от седем години насам Ахмед Доган изрази съжаление, че за над 20-годишен преход към демокрация, България все още няма ясно изградени приоритети. Лидерът на ДПС използва срещата, за да изрази позицията на партията по казуса „АЕЦ Белене". Според партията на Доган изграждането на втора атомна централа е грешка и има нужда от нов дебат за шистовия газ.

Темата за бонусите Ахмед Доган коментира с думите, че държавният служител има нужда от материални стимули, за да защитава държавния интерес. Той подчерта, че всяка политическа власт трябва да има инструменти за насърчаване, които обаче да бъдат ясно регламентирани. В отговор на журналистически въпрос дали ще върне получената от него сума за проекта „Цанков камък“, Доган заяви че това не е бонус, а хонорар.

Срещите на президента с лидерите на политическите партии у нас ще продължат, като част от поетите 40 ангажимента, които Плевнелиев обяви веднага след встъпването си в длъжност като президент.