fallback

Скандалният Кънчо бил откраднат от германци

Абсурдната диплянка, преиздадена през 2010 година, е предназначена "за учащи от горен курс", уверяват от столичната здравна инспекция.

07.03.2012 | 17:32

Скандалната диплянка "Приключенията на Кънчо”, която ограмотява сексуално тийнейджърите чрез детски стихчета, се оказа копирана от стар немски проект на същата тема. Вчера издателят на творението – столичната Регионална здравна инспекция – най-после отговори на множеството запитвания, включително и на това от Bulgaria On Air.

Според пресслужбата на РЗИ диплянката била създадена преди повече от десет години, а участниците в проекта – служители на някогашната СХЕИ – вече били пенсионери. От ведомството обаче не обясняват какво ги е подтикнало да преиздадат диплянката.

"Приключенията на Кънчо" е била отпечатана повторно през 2010 в тираж 10 000 бройки, което струвало на ведомството 245.66 лева, се казва в официалното съобщение на РЗИ. Това обаче е стойността единствено на печата, възложен на софийското издателство "Мейкър Артс". От компанията, собственост на Борис Павлов и Ваня Константинова, ни увериха, че нямат нищо общо с проекта и са отговорни единствено за отпечатването. Според Павлов то е било възложено чрез обществена поръчка, каквато обаче не успяхме да открием в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. От РЗИ не коментират въпроса, нито уточняват дали по осъвременяването на старата диплянка е имало други разходи.

"Приключенията на Кънчо", чийто главен герой е стилизиран мъжки полов орган, се появи в социалните мрежи във вторник и предизвика сензация. Много коментатори се усъмниха дали нелепите стихчета, звучащи като за детската градина, биха имали ефект върху подрастващи. От софийската РЗИ обаче са категорични, че диплянката е "предназначена за учащи от горен курс".

fallback
Още от България
fallback