Скандалният Кънчо бил откраднат от германци

Абсурдната диплянка, преиздадена през 2010 година, е предназначена "за учащи от горен курс", уверяват от столичната здравна инспекция.

07.03.2012 | 17:32
Скандалният Кънчо бил откраднат от германци

Скандалната диплянка "Приключенията на Кънчо”, която ограмотява сексуално тийнейджърите чрез детски стихчета, се оказа копирана от стар немски проект на същата тема. Вчера издателят на творението – столичната Регионална здравна инспекция – най-после отговори на множеството запитвания, включително и на това от Bulgaria On Air.

Според пресслужбата на РЗИ диплянката била създадена преди повече от десет години, а участниците в проекта – служители на някогашната СХЕИ – вече били пенсионери. От ведомството обаче не обясняват какво ги е подтикнало да преиздадат диплянката.

"Приключенията на Кънчо" е била отпечатана повторно през 2010 в тираж 10 000 бройки, което струвало на ведомството 245.66 лева, се казва в официалното съобщение на РЗИ. Това обаче е стойността единствено на печата, възложен на софийското издателство "Мейкър Артс". От компанията, собственост на Борис Павлов и Ваня Константинова, ни увериха, че нямат нищо общо с проекта и са отговорни единствено за отпечатването. Според Павлов то е било възложено чрез обществена поръчка, каквато обаче не успяхме да открием в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. От РЗИ не коментират въпроса, нито уточняват дали по осъвременяването на старата диплянка е имало други разходи.

"Приключенията на Кънчо", чийто главен герой е стилизиран мъжки полов орган, се появи в социалните мрежи във вторник и предизвика сензация. Много коментатори се усъмниха дали нелепите стихчета, звучащи като за детската градина, биха имали ефект върху подрастващи. От софийската РЗИ обаче са категорични, че диплянката е "предназначена за учащи от горен курс".