Първанов ще се кандидатира за лидер на БСП

„Не се притеснявам от състезание, Първанов да каже за отношенията си с Борисов“, призова Станишев.

05.03.2012 | 19:08
Първанов ще се кандидатира за лидер на БСП

"Битка за лидерското място в БСП няма да има. Ще се кандидатирам аз", заяви Георги Първанов на среща със симпатизанти в Бургас. Бившият президент за първи път официално призна, че иска да оглави социалистическата партия.

Първанов демонстрира, че е убеден в победата си, като посочи, че за него основен опонент е Бойко Борисов.

Същевременно бившият президент критикува настоящия председател и бивше свое протеже Сергей Станишев с обвиненията, че партията е изпаднала в изолация.

„Първанов трябва да отговори на редица въпроси, свързани с миналото, в това число и за мандата му като президент, както и за политическата си линия. Той трябва да обясни отношението си към ГЕРБ“, отговори на нападките Сергей Станишев, намеквайки, че опонентът му може да търси коалиция с ГЕРБ.

„До преди година за него Борисов беше най-решителният премиер, а сега се оказа най-слабият. Затова говоря за достоверност и последователност в позицията", посочи лидерът на БСП. Относно обвиненията за загубата на парламентарните избори през 2009 Станишев припомни, че мажоритарният елемент в изборния процес е бил наложен по настояване на Първанов.

Загубата през 2011 Станишев отдаде на изборните нарушения.  „За съжаление, от тогавашния президент Георги Първанов не чухме ясна оценка за фалшификациите и купуването на гласове. Още в изборната нощ Първанов поздрави победителя, колкото и спорен да беше тогава изборът“, припомни председателят на БСП.

"Друг въпрос, на който трябва да се даде отговор, е АБВ, защото за никого не е тайна, че това беше замислено като политически проект", каза още Станишев.