fallback

ДСБ поиска разследване на „Лукойл“

България плаща най-скъпият дизел в Европа, посочват тъмносините.

05.03.2012 | 17:21

„Имаме сериозни съмнения за злоупотреби в „Лукойл Нефтохим“, заяви Димитър Бъчваров от ДСБ, цитиран от Mediapool. Министерството на финансите да направи задълбочена данъчна ревизия и да провери има ли укриване на данъци, фиктивен износ и продажба на горива на занижени експортни цени. ДАНС да провери паричните потоци и да отговори съществуват ли основания за съмнения за пране на пари от страна на „Лукойл България”, призоваха тъмносините.

ДСБ се позова на индекс наречен, "индустриален маржин", който показва какво остава за производителя на горивото и бензиностанциите, ако бъдат извадени всички останали фактори, които влияят на цените на горивата - ДДС, акциз и стойност на суровия петрол.

„Българският дизел е безспорен лидер в ЕС с индустриално оскъпяване от 0.242 евро. На второ и трето място са Гърция (0.239 евро) и Дания (0.238 евро). При бензина ситуацията е почти същата. Там България е на второ място с индустриално оскъпяване от 0.203 евро след Дания с 0.213 евро“, посочиха от ДСБ.

“Дизелът в България е по-скъп, дори и от този в Люксембург- страната с най-висок жизнен стандарт в ЕС. Не може да няма отговор на българската държава. "Лукойл Нефтохим" е една от компаниите с най-голямо директно влияние върху данъкоплатците", коментира евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов.

fallback
Още от България
fallback