Премиерът обяви: Няма сделка за ЧЕЗ!

Бойко Борисов видя опит за свалянето на правителството и дестабилизация

27.02.2018 | 18:07 Редактор: Ивайло Николов
Премиерът обяви: Няма сделка за ЧЕЗ!

Премиерът Бойко Борисов обяви, че няма реализирана сделка за продажбата на ЧЕЗ. Той е получил от чешкия си колега Андрей Бабиш поисканата конфиденциална информация за сделката с ЧЕЗ. Това съобщи българският министър-председател на извънреден брифинг на ГЕРБ в Народното събрание.

По думите на Бойко Борисов към момента няма реално плащане и финализирана сделка за продажбата на ЧЕЗ няма, а  според получените от Чехия данни има само изпратени писма за намерения, които нямат правна стойност.

Зад всичко това премиерът Борисов видя опит за свалянето на правителството и дестабилизация. Според българския министър председател определени среди се опитват да повторят случилото се през 2013 година. Тогава след забавяне на фактурите за ток се стигна до масови протести и падане на правителството.

Бойко Борисов беше категоричен, че този път оставка няма да има и всички контролни органи на страната ще направят всичко възможно да проверят какво се случва с тази сделка. 

От доклада, който е изпратен от Чехия, става ясно още, че действително има данни за офшорни компании, които стоят зад сделката с ЧЕЗ и финансиране от български банки, които според Бойко Борисов са имали проблеми и преди.

Поради тази причина БНБ, Комисията за финансов надзор и всички други отговорни институции ще се заемат с казуса, за да разберат какво всъщност се е случило.

Премиерът обяви още, че не е решено дали оставката на Теменужка Петкова ще бъде приета. В четвъртък в парламента ще има съвместно заседание на енергийната комисия и на Комисията за контрол на службите за сигурност.

Очаква се след това да бъде взето окончателното становище дали оставката на Петкова да бъде приета.

Управляващите обявиха днес, че ще инициират и законодателни промени, с които да се гарантират блокиращи квоти за държавата в стратегически компании.