Борисов иска от чешкия премиер информация за сделката с ЧЕЗ

Оставката на Теменужка Петкова се отлага

27.02.2018 | 15:49 Редактор: Ивайло Николов
Борисов иска от чешкия премиер информация за сделката с ЧЕЗ

Премиерът Бойко Борисов е поискал от чешкия си колега Андрей Бабиш информация за сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България.

Това заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след приключването на политическия консултативен съвет, който се проведе в Министерския съвет.

Цветанов каза още, че чешките институции са проверявали сделката и е имало доклад от финансовия министър на Чехия. Борисов е поискал тази информация да стигне и до българските власти.

По думите му има и решение по време на обсъждането в парламента да бъде поканен и представител от президентската институция. 

В четвъртък на съвместно заседание на енергийната комисия и на Комисията за контрол на службите за сигурност ще бъдат изслушани всички институции, които трябва да проверят сделката за бизнеса на ЧЕЗ. Дотогава е възможно да пристигне информация от чешката държава.

Коалиционните партньори ГЕРБ и Обединени патриоти са решили да се изчака да приключи изслушването в парламента и едва след това да бъде разглеждана подадената от енергийния министър Теменужка Петкова оставка.

Очаква се след заседанието на комисиите в четвъртък да бъде взето окончателното становище дали оставката на Петкова да бъде приета, или не и ако бъде приета, да се търси нов министър.

Засега на консултативния съвет не е обсъждано име на нов министър, като Цветанов уточни, че ако се стигне дотам, това вероятно ще стане следващата седмица.

Докато чешкият доклад не пристигне, се отлага и гласуването на подадената от енергийния министър Теменужка Петкова оставка.

БСП от своя страна започва обявената от социалистите ревизия на прехода, като праща папката с приватизацията на ЧЕЗ на прокуратурата.