Румен Радев настоя за повече информация по сделката с ЧЕЗ

Фирмата на Гинка Върбакова щяла да взима заеми от офшорни компании, свързани с "Panama papers"

26.02.2018 | 20:50 Редактор: Иван Берберов
Румен Радев настоя за повече информация по сделката с ЧЕЗ

Националната агенция по приходите е започнала проверка по сделката между ЧЕЗ и "Инерком". Президентът Румен Радев се срещна с шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и призова за повече информация за случая с ЧЕЗ от институциите. 

На този фон се появиха твърдения, че офшорна компания е финансирала голяма част от сделката между дружеството и пазарджишката фирма "Инерком" ООД със собственик Гинка Върбакова. 

Фирмата на Гинка Върбакова ще финансира почти половината от сумата по сделката с ЧЕЗ, чрез заеми от офшорни компании, това твърди директорът на чешкото издание "Лидове новини" Веселин Пачков пред БНР. 

Според информациите, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, компанията е предложила комбинирано финансиране от няколко източника – собствени средства, банкови гаранции и заем от офшорни фирми. 

Една от тези офшорки се казва "Скортрейд" и неин собственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира в известните "Paradise papers". Със същата е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити. 

Гинка и Славко Върбакови получават кореспонденцията си на адрес на една от канторите на пазарджишкия адвокат Иво Лулчев. Той познава семейството от години. Регистрирал е част от фирмите им, но не и "Инерком". Описва ги като хора с потенциал за такава сделка. 

Междувременно община Пазарджик ще вземе 2 от концесиите на Гинка Върбакова, но по нейно желание. Това предвижда проект, внесен от кмета. Става дума за 2 паркинга – единият е най-големият в града и е даден на фирма на Върбакова, другият се ползва от нейна бизнес партньорка. 

От централата на ЧЕЗ в Полша обясниха пред БНР, че вярват, че "Инерком" може да плати активите и да управлява добре българското ЕРП. Според тях фирмата е минала необходимата проверка.