Борисов: Темата "Шенген" за мен е приключена

България няма да води политика на противопоставяне на Холандия, уверява Цветан Цветанов.

02.03.2012 | 09:33
Борисов: Темата
Борисов: Темата "Шенген" за мен е приключена

България е изпълнила всички критерии за присъединяване към Шенген и за мен темата е приключена, коментира пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, след като ветото на Холандия отложи поне до есента включването на България и Румъния в европейското пространство без граничен контрол. Борисов подчерта, че „между българския и холандския народ винаги е имало симпатии“ и че ще се намери решение на проблема, предаде БНР. За целта премиерът ще разчита на подкрепата на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на датския премиер Хеле Торнинг-Шмит.

„Това е прецедент в ЕС, който ще им изиграе много, много лоша шега, защото дори не една държава, а всъщност една политическа партия разиграва целия Европейски съвет,“ коментира още премиерът.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви на свой ред, че България няма да води политика на противопоставяне на Холандия. Пред националното радио Цветанов коментира, че преди дни холандският посланик му е благодарил за доброто сътрудничество по общи проекти, свързани със сигурността, и че промяна по тази линия няма.