fallback

Ежемесечно отчитане на парното от следващия сезон?

Шефовете на топлоцентралите искат да се опрости методологията за изчисляване на сметките.

29.02.2012 | 16:39

(Обновена към 19:10)

От следващия отоплителен сезон може да бъде въведено ежемесечно отчитане на сметките  за парно, съобщи заместник-председателят на парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм Валентин Николов.

По време на форум в Народното събрание  стана ясно, че абонатите нямат доверие на топлинните счетоводители и затова се очаква обсъжданите промени в отчитането да влязат в между първо и второ четене на Закона за енергетиката.

Oт ГЕРБ предлагат хората, които не искат дистанционно отчитане, да могат сами да отчитат уредите за дялово разпределение и предават данните в "Топлофикация". Самите устройства пък да се закупуват с 30 процента отстъпка чрез различни програми за финансиране от държавата. Друг вариант е да бъдат отдавани под наем.

Предложението за ежемесечното отчитане е ефективно и от няколко години се прилага в Плевен, съобщи заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски. Самите абонати са предложили тази мярка и са доволни.

Шефът на столичната "Топлофикация" Стоян Цветанов отчете, че за първи път от няколко години общинската компания е на печалба от 23 милиона лева през 2011.  За сравнение в периода 2007-2011 са отчетени 135 милиона лева загуба. Плановете за следващите четири години са да бъдат ремонтирани по 34 километра тръби с пари от международния фонд "Козлодуй" и със собствени средства.

Данните на "Топлофикация София" показват, че нараства броят на абонатите, които си плащат редовно сметките. Едва 18 процента са нелоялните клиенти.

По отношение на проверките за високите сметки през януари, дружеството, което оперира и като топлинен счетоводител, е проверило 155 сгради. Само в една е отчетено, че фактурите са с 21 процента по-високи в сравнение с декември. В компанията не са постъпвали жалби за високи сметки, каза още Стоян Цветанов.

За периода 2007 – 2011 топлофикацията в Пловдив е натрупала 66 милиона лева загуби, отчете Йорг Золфелнер, регионален мениджър на EVN. Събираемостта на сметките е 75 процента. Срещу една трета от абонатите са заведени съдебни дела. През 2011 австрийците са вложили в парното 93 милиона лева.

Сметките на бургазлии не са по-високи спрямо предходната година. През 2011 средно е плащано по 90 лева за топла вода. Регистрираната печалба възлиза на милион и половина лева. Събираемостта на задълженията надхвърля 90 процента. Шефът на топлофикацията Въльо Дучев обясни, че специална фирма се занимава с некоректните платци. За пет години са заведени 2800 дела. Несъбраните вземания възлизат на близо четири милиона и половина лева.

Ръководителите на топлоцентралите се обединиха около становището, че трябва да се опрости методологията за изчисляване на сметките. "Хората трябва да разбират какво пише във фактурите".

Препоръката към държавата е най-после кражбата на топлоенергия да се третира като криминално деяние, защото до момента има регистрирани случаи, но няма осъдени.

След повече от четири часа обсъждания и предложения, председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев не направи нито един коментар. 

fallback
Още от България
fallback