fallback

800 000 евро глоба от ЕК заради нарушения на Агенцията по вписванията?

Европейски търговски дружества не можели да подават заявления в Търговския регистър.

26.02.2012 | 12:55

Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради нарушения в Агенцията по вписванията, заяви пред Българското национално радио заместник-министърът на правосъдието Деница Вълкова. Тя уточни, че страната ни може да бъде глобена с 800 000 евро.

„От ЕК са събрали данни, че Агенцията не е осигурила техническа възможност за вписване на европейски търговски дружества. Затова сега сме в досъдебна фаза, а наказателната процедура е заради блокираните вписвания на чуждестранните фирми“, посочи Вълкова, като уточни, че ведомството, което стопанисва Търговския регистър не е разработило необходимия софтуер.

"Веднага след като бях уведомена за проблема, съм провела лични срещи с фирмата, спечелила обществената поръчка за софтуера. Подредили сме по друг начин приоритетите. Фирмата изпълнител по договора е СИЕНСИС, акционерно дружество с ръководител Николай Медаров", обясни Вълкова. Тя  обаче не можа да отговори дали това е съпругът на председателя на ЦИК Красимира Медарова.

Заместник-министърът на правосъдието обясни, че поръчката за софтуера е направена през март 2010, а стойността и е била около 400 000 лева. През юни 2010 обаче процедурата е прекратена заради недостиг на средства и невъзможност за плащане по договора. Парите са били набавени през април 2011, когато отново е стартирана обществена поръчка. Договорът с фирма СИЕНСИС АД е сключен през ноември 2011, но без изготвени писмени приоритети, уточни Вълкова. Това наложило правосъдното министерство да подреди отново приоритетите, така че да се осигури възможност на европейските дружества да бъдат вписвани и да поискаме наказателната процедура да бъде прекратена, отбеляза Вълкова.

От фирмата изпълнител са уверили, че до 15 март всички европейски дружества ще могат да подават заявления за вписвания в Търговския регистър.

Деница Вълкова обаче не можа да даде категоричен отговор дали може страната ни да избегне глобата от 800 000 евро. "Правим всичко възможно, за да преодолеем този проблем и да убедим ЕК, че липсата на финансови средства е била причината за такова забавяне.  Инспекторатът в министерството проведе задълбочена проверка на дейността на Агенцията по вписванията и установи, че в рамките на срока е имало период от време, за който не можем да посочим сериозни аргументи, които ни извиняват. Но за по-голямата част от периода наистина е имало непреодолими пречки, включително и финансови", отбеляза заместник-министърт.

Припомняме, че, за да потегли успешно Търговският регистър в началото на 2008, бяха необходими над 4 млн. лева от държавния бюджет, а фирмите и гражданите все още се оплакват от неефективната  му работа.

fallback
Още от България
fallback