Едва 8% от надомните работници плащат осигуровки

Повече от половината работещи от вкъщи са на възраст между 35 и 55 години.

25.02.2012 | 16:13
Едва 8% от надомните работници плащат осигуровки

Едва 8 % от надомните работници в България се осигуряват, показва проучване на Сдружение на надомните работници.

Проучени са 500 души, които се изкарват прехраната си чрез работа от вкъщи. От тях 78% са жени, 53% са на възраст между 35 и 55 години, а 15 на сто са пенсионери, съобщи пред журналисти Виолета Златева, председател на сдружението.

Според изследването едва 8% имат трудов договор и плащат осигуровки. Работното време е по 12 часа, без почивен ден, като няма изрично обособено работно място в жилището. В над 80% от случаите помага цялото семейство. От сдружението уточниха още, че в нито една от Балканските страни няма статистически данни за този вид труд. В малките градове, където липсват промишлени предприятия, надомните работници, които работят за себе са повече, в сравнение с тези, които получават поръчки от възложител, посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

В рамките на международна конференция в София с участието на представители от Албания, Македония, Сърбия, Румъния и Молдова и Югоизточна Азия ще бъде създадена втората в света Мрежа на надомните работници „ХоумНет“ с център България, съобщи още Виолета Златева.