fallback

Родителите влизат в управлението на училището

Синдикатът на учителите не е против държавата да финансира и частните училища, обяви Янка Такева.

24.02.2012 | 15:41

С промените в Закона за предучилищното и училищното образование се дава възможност на родителите да участват пряко в управленския процес на училищата, стана ясно по време на кръгла маса в парламента. За целта ще бъдат създадени обществени съвети с участието на общините, които да упражняват контрол върху образователните заведения.

Промените в закона предвиждат още учениците до трети клас да не бъдат оценявани по шестобалната система.

Заложена е и промяна в системата на обучението. Според нея основното образование ще е до 7 клас, а средното ще бъде разделено на два етапа-от 8 до 10 клас и от 10 до 12 клас, когато да се поведе и специализираната подготовка на учениците.

Ключов момент в проектозакона е възможността държавата да финансира частните училища.  По този повод Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, заяви, че учителите нямат нищо против.

„Не сме против частното  училище, но искаме достатъчно финансиране на държавните училища.“

Друга интересна промяна предвижда да се въведе в учебния процес теоретична военна подготовка.

Действащият в момента просветен закон е от далечната 1991 година. До момента са правени изменения 25 пъти.

Образователният министър Сергей Игнатов, който също присъства на дискусията, се изказа доста ласкаво по документа и е убеден, че ще бъде актуален най-малко през следващите 10 години.

По обсъдените промени в закона за образованието е работено активно през последните две години. Потърсено е мнението на над 300 учители от цялата страната и над 200 образователни специалисти. В новия закон се предвижда да има над 350 члена.

fallback
Още от България
fallback