Харизанов е реабилитиран, твърди главният прокурор

Старото криминално обвинение срещу шефа на "Напоителни системи" не можело да е национален проблем, смята Борис Велчев.

23.02.2012 | 11:04
Харизанов е реабилитиран, твърди главният прокурор

„Георги Харизанов е реабилитарн. Като минат определени срокове по дадено дело, лицето се води неосъждано. Така е с всички граждани”, заяви главният прокурор Борис Велчев, цитиран от БТА.

По този начин той обясни „чистото“ съдебно минало, което скандално прочулият се отговорник за язовирите Харизанов е декларирал в Министерството на земеделието, когато е постъпвал на работа.

Велчев посъветва министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да не си прави труда да проверява дали свидетелството за съдимост на Харизанов е фалшифицирано.

"Кой точно е господин Харизанов, че обвинение в кражба отпреди 15 години е национален проблем? Не мисля, че това е тема от национално значение. Няма данни, че неговото престъпление е свързано със службата му“, обоснова се Велчев.

На въпроса защо обществото разбира толкова късно за водените срещу Харизанов досъдебни производства, той обясни, че прокуратурата не била информационна агенция.

Шефът на „Напоителни системи“ Георги Харизанов бе освободен от поста си, след като стана ясно, че преди 10 години срещу него е повдигнато обвинение за присвояване на 50 000 долара. Оказа се също, че той няма завършено висше образование.