София се превръща в "умен град" с нововъведения в пътния трафик

Над 200 кръстовища имат регулиращи се светофари, спрямо натовареността на движението

15.02.2018 | 18:30 Редактор: Иван Берберов
София се превръща в

Система за управление на трафика на превозните средства и информационни табла на спирките за градски транспорт са част от стъпките, които София вече е изминала по пътя към "умен град".

Почти на 200 кръстовища в столицата има система за управление на трафика. Голяма част от тях са снабдени с "умни светофари" с датчици, които отчитат натовареността на движението.

Те са монтирани в асфалта и изпращат сигнали до контролера, който преценява колко време да държи зелената светлина.

Мигащата лампа на зеления сигнал също е част от системата за управление на трафика - предупреждава, че предстои смяна на сигнала.

Бутоните на пешеходните светофари осигуряват възможно най-дълго зелен сигнал за преминаващите, независимо от информацията, която датчиците на колите дават.

Неслучайно първите усилия, които общината полага, за да превърне София в "умен град", са свързани с транспорта и пътищата.

На въпроса кое е най-важното нещо, което искате да бъде направено в града ви, 50% от хората по света посочват първо транспорта. Веднага след това е сигурността. Именно това са двете основни насоки, върху които се е фокусирала компанията "Телелинк", пише "24 часа".

Тя разработва проект за "умен град" в столицата с партньорството на LG и корейска компания, чиито собственик е общината в Сеул. Всички решения ще бъдат базирани на облачната платформа на "Майкрософт" - "Ейжър".

Билетчето за градски транспорт например ще се купува чрез приложение за смартфон. Ще има информация и кога ще дойде автобусът.

Хората, които не работят със смартфони, ще си вземат хартиено билетче с QR код, който се чете от същите валидатори, които ще разчитат билета и от екрана на телефона.

Технологията ще предоставя данни на общината колко са пътуващите и колко са платили билет. Статистиката показва, че при въвеждането на подобна система приходите от билети скачат до 20%.

Снимка: Pixabay.com