Отвъд клишетата: Единствените мъже, медицински сестри в България

Светлан и Симеон се надяват, че все повече хора ще последват примера им

12.02.2018 | 16:45 Редактор: Василена Василева
Отвъд клишетата: Единствените мъже, медицински сестри в България

Срещаме ви с двама мъже – медицински сестри във Велико Търново. Светлан и Симеон разбиват клишето, че това е женска професия. Те са единствените мъже, които в момента учат за медицински сестри във филиала на Варненския медицински университет в старата столица.

Симеон е на 32, финансист по образование, Светлан на 46, женен, с дъщеря, която в момента е студентка първи курс. Съдбата ги среща за пръви път преди половин година във филиала на Варненския мединицски университет във Велико Търново. 

Оказва се, че двамата са единствените мъже избрали професията, за която в българския език няма мъжки род – медицинска сестра. 

След първата изпитна сесия и двамата са отличници. Категорични са, че в работата на мединската сестра не рядко се изисква мъжка сила. 

Двамата споделят, че в обучението за медицински сестри, възрастта и опита са им полезни и дори колежките им жени, често търсят помощ и съвети от тях.

Освен, че категорично разбиват клишетата, за това, че само жените могат да бъдат медицински сестри, двамата са твърдо убедени, че оттук нататък все повече мъже ще последват примера им.