fallback

Бюджетът губи 40 млн. лева от спирането на безмитните магазини

Възстановяването на безмитната търговия може да бъде антикризисна мярка, твърдят експерти.

20.02.2012 | 09:49

Възстановяването на безмитната търговия по границите може да бъде антикризисна мярка, твърдят експерти. Аргументът е, че незаслужено са били затворени от предишното правителство - без да се вземе предвид доклада на Агенция "Митници" и липсата на нарушения преди 2007 година.

Поддръжниците на идеята приложиха и друг мотив в полза на отварянето магазините – именно, че Брюксел е бил подведен от европейския омбудсман с твърдението, че са източник на контрабанда и нередности.

Георги Табаков от Българския икономически форум е убеден в икономическия ефект на тези магазини. Най-пряката полза е, че ще бъдат наети между 1000 и 1500 души", заяви председателят на форума в сутрешния блок на Bulgaria On Air.

Според Българската търговско-промишлена палата, загубата за държавния бюджет от спирането на магазините е около 40 милиона лева годишно от данъци и акцизи.

Сред противниците на отварянето е Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. "Ако се възстанови тази търговия, държавата ще загуби двайсет процента от приходите от ДДС". 

fallback
Още от България
fallback