Бюджетът губи 40 млн. лева от спирането на безмитните магазини

Възстановяването на безмитната търговия може да бъде антикризисна мярка, твърдят експерти.

20.02.2012 | 09:49
Бюджетът губи 40 млн. лева от спирането на безмитните магазини

Възстановяването на безмитната търговия по границите може да бъде антикризисна мярка, твърдят експерти. Аргументът е, че незаслужено са били затворени от предишното правителство - без да се вземе предвид доклада на Агенция "Митници" и липсата на нарушения преди 2007 година.

Поддръжниците на идеята приложиха и друг мотив в полза на отварянето магазините – именно, че Брюксел е бил подведен от европейския омбудсман с твърдението, че са източник на контрабанда и нередности.

Георги Табаков от Българския икономически форум е убеден в икономическия ефект на тези магазини. Най-пряката полза е, че ще бъдат наети между 1000 и 1500 души", заяви председателят на форума в сутрешния блок на Bulgaria On Air.

Според Българската търговско-промишлена палата, загубата за държавния бюджет от спирането на магазините е около 40 милиона лева годишно от данъци и акцизи.

Сред противниците на отварянето е Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. "Ако се възстанови тази търговия, държавата ще загуби двайсет процента от приходите от ДДС".