Над 1100 ученици у нас се обучават по т.нар. дуална форма на образование. Системата беше въведена преди две години в България. Как функционира тя и какви са ползите за бизнеса, разказват Милена Енчева и Павел Павлов.
Да се учиш от най-добрите. Така описва своето практическо обучение Десислава Кирилова. Два пъти в седмицата ученичката посещава един от големите хотели у нас. Вече знае какво стои зад определението добър готвач.
"Това не е просто човек, който създава някакви рецепти по строги правила, а човек, който е майстор - експериментатор и твори и влага сърце и душа, в това което прави. Просто му придава щипка въображение", сподели ученичката.
Учениците идват в кухнята два пъти седмично. Под ръководството на главния готвач те правят първите стъпки в своята професия.
Възпитаниците на столичната гимназия по хранително-вкусови технологии също имат възможност да се учат на терен. Надяват се дуалната форма на обучение да им отвори врати в бъдеще.
Въпреки ползите от дуалното обучение, у нас то все още е съпроводено с нормативни пропуски. До края на март ресорните министерства ще обсъдят проблемите в системата и ще се опитат да предложат решения.
Вижте повече във видеото!