България чества 139 години от смъртта на Апостола

Заради церемонията в София ще бъдат затворени улиците около паметника на Васил Левски.

19.02.2012 | 11:06
България чества 139 години от смъртта на Апостола

С литийно шествие и тържествена церемония днес в столицата ще бъде отбелязвана 139-ата годишнина от смъртта на Васил Левски. Шествието ще тръгне от храма "Света София" около 17:40 и ще свърши при паметника на Апостола. В церемонията там ще вземат участие президентът, премиерът, кметът на столицата и други официални лица.

Според хрониките Левски е обесен край София на 6 февруари 1873 година - 18 февруари по нов стил, но годишнината по стара традиция се отбелязва на 19 февруари. Предполага се, че революционерът е погребан в старата църква "Света Петка Самарджийска". Вчера там бе открита третата паметна плоча в чест на Апостола, след като първите две мистериозно изчезваха в последните години.

Заради тържествата улиците около паметника на Васил Левски ще бъдат затворени за движение в часовете от 15.00 до 20.00 часа днес. Забраната касае булевардите "Васил Левски" и "Янко Сакъзов", улиците "Московска" и "Оборище" и няколко по-малки улички в околността. През целия ден се забраняват паркирането и престоят на площад "Свети Александър Невски".

Въведени са и временни промени в движението на тролейбуси номер 1, 2 (те ще стигат само до кино "Одеон"), 4 и 11 (те ще обръщат на спортната палата).

Чествания на годишнината ще има и в другите големи градове в страната. На някои места, като родния град на Левски Карлово, тя вече бе отбелязана вчера.