Сметната палата ще проверява здравната каса и разузнаването

Публичната администрация била „раздута и лошо платена”, твърди шефът на одитната институция Валери Димитров.

18.02.2012 | 13:28
Сметната палата ще проверява здравната каса и разузнаването
Сметната палата ще проверява здравната каса и разузнаването

Сметната палата ще започне проверки на обществените поръчки в Националната здравноосигурителна каса, Националния осигурителен институт, Националната служба за охрана и Националната разузнавателна служба, съобщи в предаване на Дарик радио шефът й Валери Димитров.

Що се отнася до публичната администрация, той смята, че тя е „раздута и лошо платена, но решението не е в бонусите”. И изрази мнение, че няма нищо лошо заплатите на директорите да се огласят, но според него „това трябва да бъде въпрос на законова уредба”.

"В Сметната палата въвеждаме система, при която възнагражденията на служители се раздават в зависимост от постигнатите резултати, средната заплата е около 1000 лева и е ниска за работата, която се върши", обясни той.

Димитров каза още, че управляваната от него институция проверява доходите на около 50 хиляди българи годишно, но механизмът за проверка не давал възможност да бъдат открити нарушения, като тези, довели до оставката на германския президент.

„Партиите могат да даряват пари от държавната субсидия”. Така той коментира и проблема, възникнал с декларираното от ГЕРБ намерение да даде пари за пострадалите в село Бисер. „Има такава практика и ние я смятаме за легитимна. Партиите не са част от държавата и имат свобода да постъпват със своята субсидия както намерят за добре, но в рамките на закона. Разрешено е всичко, което не е забранено, а в държавния сектор е обратно - разрешено е само това, което изрично е упоменато. И тъй като даренията не са забранени, те са разрешени", каза още Димитров.