fallback

131 души с присъди за трафик на хора

Новообразуваните дела за този вид престъпление са 138.

18.02.2012 | 12:02

131 души са били осъдени за трафик на хора с цел сексуална експлоатация. От тях 119 са с влезли в сила присъди. Тези данни съобщи по време на заседание на Националната комисия за борба с трафика на хора прокурорът от Върховна касационна прокуратура Евгени Диков.

Той каза още, че през 2011 броят на приключените досъдебни производства за това престъпление е 198, а новообразуваните дела са 138. 541 са били жертвите на този вид посегателство срещу личността през миналата година, цитира данните Диков. И  уточни, че от тях 448 са жени, а 93 - мъже. Най-много от тях - 404 – са жетвите на сексуален трафик. 29 бременни жени е трябвало да продадат децата си.

Всички пострадали са съдействали на органите на реда и са дали показания срещу трафикантите.

Прокурорът каза още, че ключовите дела за организиране на престъпни групи за трафик на хора във Варна, Сливен и Враца са приключили с осъдителни присъди, като повечето подсъдими получили по над 10 години затвор при строг режим.

На заседанието на комисията е било взето решение за създаване на нейна регионална структура в Благоевград. Досега такива местни комисии за борба с трафика на хора функционират в Бургас, Варна, Пазарджик, Сливен, Монтана, Русе и Пловдив.

Припомняме, че председател на националната комисия е вътрешният министър Цветан Цветанов.

 

fallback
Още от България
fallback