Днес е първата голяма задушница за годината - Месопустна (Месни заговезни).
В съботния ден срещу Неделя месопустна, всички българи извършат помен в чест на мъртвите - преди Великия пост, който започва на 19 февруари.
За него се приготвя варено жито, а българската традиция включва и хляб, и вино, предаде "Фокус".
Поменът се прави на гроба на починалия, в църква или у дома.
Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните.
На тези дни близките на починалите посещават гроба, поливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите вино и храна.
На Месни заговезни в неделя с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.
Великият пост започва от понеделник след Сиропустна неделя - Сирни заговезни. Във всички храмове на Българската православна църква и гробищните паркове се отслужват помени за покойниците.
На днешния ден се яде месо, откъдето идва името на празника.
През 2018 г. Задушниците са три - Задушница преди Неделя месопустна (10 февруари), Черешова задушница (26 май) и Архангелова задушница.
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR