fallback

Скандален проект глътна половината извънреден резерв

Кабинетът ще плати 23.9 млн. лева от фонда за непредвидени разходи за баснословно скъпото Водно огледало в Кърджали.

17.02.2012 | 16:55 Автор: Ралица Пейчева

Правителството ще похарчи почти половината от резерва за извънредни ситуации още във втория месец на годината, за да погаси стари задължения по скандалното Водно огледало в Кърджали, научи Bulgaria On Air. Официалното потвърждение бе отпечатано в днешния брой 14 на "Държавен вестник".

За да бъдат изплатени 23.9 млн. лева на строителите на Водното огледало, финансовият министър ще трябва да бръкне в резерва за непредвидени и неотложни разходи, и по-конкретно в частта му за структурни реформи и допълнителни фискални мерки. В това перо за цялата година са предвидени 49 млн. лева. Други 70 милиона са заделени за предотвратяване на бедствия и овладяване на последиците от тях. Експерти обаче предупреждават, че сумата може да се окаже недостатъчна с оглед на обилните снегове и опасенията от разрушително топене в първите топли дни. Метеоролози алармират, че стотици населени места са под заплаха заради дебелата снежна покривка, особено в районите на Хасково, Харманли, Гълъбово и Свиленград. Хидролози се притесняват, че са възможни и наводнения в Северна България заради очакваното рязко покачване в нивото на река Дунав. Икономическият министър Трайчо Трайков пък обяви преди седмица, че от фонда за бедствия ще се финансира и обезопасяването на опасните язовири в страната, което спокойно може да глътне до 150 милиона лева. На този фон 119-те милиона лева, предвидени за извънредни разходи, може да се окажат крайно недостатъчни и специалистите се питат разумно ли е част от тях отсега да отиват за стари плащания.

Споменатите 23.9 млн. лева ще покрият главницата по задълженията на регионалното министерство към обединението “Арда Кърджали”, изградило Водното огледало между 2007 и 2009 година. „Когато договорът е възложен, той не е бил обезпечен финансово. Фирмата не е виновна, че държавата не си е спазила задълженията“, обясни пред Bulgaria On Air Таня Митова, съветник на регионалния министър. Спомената сума е само главницата по задължението, освен нея МРРБ дължи още 6 млн. от неустойки и лихви. Не е ясно кога ще бъдат погасени те. „Ако има преизпълнение на приходите, може да се издължим още тази година“, каза Митова. По този въпрос тепърва ще умуват министрите на финансите и регионалното развитие.

В сдружение “Арда Кърджали” влизат фирмите "Станилов" ЕООД (с 52%) и"Ардастрой", "Саварона" и АБ АД (с по 16%). От проект, оценен първоначално на 9 млн. лева, Водното огледало се превърна в съоръжение за 77 милиона. Заради оскъпяването на проекта прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия кмет на Кърджали Хасан Азис, но не заради контракта с “Арда Кърждали”, а за завишаване на цената на терена 0.8 млн. до 9 млн. лева.

От финансовото министерство не можаха да ни отговорят защо дължимите плащания не са предвидени в разчетите за тази година, а се налага да се вадят от извънредния резерв.

fallback
Още от България
fallback