Скандален проект глътна половината извънреден резерв

Кабинетът ще плати 23.9 млн. лева от фонда за непредвидени разходи за баснословно скъпото Водно огледало в Кърджали.

17.02.2012 | 16:55 Редактор: Ралица Пейчева
Скандален проект глътна половината   извънреден резерв

Правителството ще похарчи почти половината от резерва за извънредни ситуации още във втория месец на годината, за да погаси стари задължения по скандалното Водно огледало в Кърджали, научи Bulgaria On Air. Официалното потвърждение бе отпечатано в днешния брой 14 на "Държавен вестник".

За да бъдат изплатени 23.9 млн. лева на строителите на Водното огледало, финансовият министър ще трябва да бръкне в резерва за непредвидени и неотложни разходи, и по-конкретно в частта му за структурни реформи и допълнителни фискални мерки. В това перо за цялата година са предвидени 49 млн. лева. Други 70 милиона са заделени за предотвратяване на бедствия и овладяване на последиците от тях. Експерти обаче предупреждават, че сумата може да се окаже недостатъчна с оглед на обилните снегове и опасенията от разрушително топене в първите топли дни. Метеоролози алармират, че стотици населени места са под заплаха заради дебелата снежна покривка, особено в районите на Хасково, Харманли, Гълъбово и Свиленград. Хидролози се притесняват, че са възможни и наводнения в Северна България заради очакваното рязко покачване в нивото на река Дунав. Икономическият министър Трайчо Трайков пък обяви преди седмица, че от фонда за бедствия ще се финансира и обезопасяването на опасните язовири в страната, което спокойно може да глътне до 150 милиона лева. На този фон 119-те милиона лева, предвидени за извънредни разходи, може да се окажат крайно недостатъчни и специалистите се питат разумно ли е част от тях отсега да отиват за стари плащания.

Споменатите 23.9 млн. лева ще покрият главницата по задълженията на регионалното министерство към обединението “Арда Кърджали”, изградило Водното огледало между 2007 и 2009 година. „Когато договорът е възложен, той не е бил обезпечен финансово. Фирмата не е виновна, че държавата не си е спазила задълженията“, обясни пред Bulgaria On Air Таня Митова, съветник на регионалния министър. Спомената сума е само главницата по задължението, освен нея МРРБ дължи още 6 млн. от неустойки и лихви. Не е ясно кога ще бъдат погасени те. „Ако има преизпълнение на приходите, може да се издължим още тази година“, каза Митова. По този въпрос тепърва ще умуват министрите на финансите и регионалното развитие.

В сдружение “Арда Кърджали” влизат фирмите "Станилов" ЕООД (с 52%) и"Ардастрой", "Саварона" и АБ АД (с по 16%). От проект, оценен първоначално на 9 млн. лева, Водното огледало се превърна в съоръжение за 77 милиона. Заради оскъпяването на проекта прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия кмет на Кърджали Хасан Азис, но не заради контракта с “Арда Кърждали”, а за завишаване на цената на терена 0.8 млн. до 9 млн. лева.

От финансовото министерство не можаха да ни отговорят защо дължимите плащания не са предвидени в разчетите за тази година, а се налага да се вадят от извънредния резерв.