КНСБ осъжда доклад на Еврокомисията за доходите

Синдикатът смята, че в България няма ръст на заплатите, а ограбване на наемния труд.

17.02.2012 | 16:00
КНСБ осъжда доклад на Еврокомисията за доходите

Във връзка с интерпретацията на Доклада за ранно предупреждение на ЕК и публичните внушения за неимоверен ръст на доходите от труд в България, който застрашавал финансовата стабилност на държавата и конкурентоспособността на икономиката й, Координационният съвет на КНСБ заявява в своя позиция, че информацията е “непрецизна, подвеждаща, дори манипулативна и не отразява реалното състояние и динамиката на доходите от труд”.

България продължава да бъде на последно място по работни заплати, доходи и жизнен стандарт в Европа. Задълбочава се неравенството и поляризацията в обществото. Ако ЕК твърди, че е налице „опасно нарастване на разходите за труд” у нас, тя би трябвало да анализира и структурата на БВП поне през последните 10 години от гл.т. на участието на труда и капитала. Такъв анализ ще покаже на еврочиновниците, че относителният дял на компенсацията на наемния труд в БВП за България е най-ниският сред всички европейски страни (едва 34-36%), категорични са от синдиката.

“Освен това трябва да се има предвид, че за периода 2000-2006 г. производителността на труда съществено изпреварва нарастването на реалната работна заплата. За целия 7-годишен период, при база 2000 г., производителността на труда (измерена чрез брутната добавена стойност на 1 заето лице) постигна ръст от 27.5%, докато реалната работна заплата се повиши едва с 15.3%. Данните за 90-те години демонстрират още по-фрапиращи факти на ограбване на наемния труд, като обезценката на работната заплата достига 60-70%”.

КНСБ осъжда непристойните внушения и необосновани критики, че доходите от труд са пречка за конкурентоспособна българска икономика. Синдикатът категорично заявява, че “ще продължи да се бори за по-справедливо преразпределяне на благата и за по-достойно и качествено възнаграждаване на наемния труд на всяко работно място”.